Kaneille hengitystieoireet ovat erityisen vaarallisia, sillä kanit hengittävät ainoastaan sieraintensa kautta. Tämä tarkoittaa, että nenän tukkoisuus on vakava ongelma. Sierainten tukkeutuessa edes lievästi, kanin on vaikea saada riittävästi happea, mikä johtaa hengitysvaikeuksiin, stressiin ja joskus jopa kroonisiin ongelmiin tai äkkikuolemaan.
Kanit eivät sairasta flunssaa, vaan hengitystieoireilun tyypillisin syy kaneilla on bakteeri-infektio. Esimerkiksi pasteurella multocida ja bordetella bronchiseptica ovat yleisiä taudinaiheuttajia. Infektio saattaa levitä kanin nenäonteloista hengitysteihin tai jopa keuhkoihin, mikä voi tehdä hoidosta haastavaa ja pitkäkestoista. Varhainen diagnoosi ja hoito ovatkin ratkaisevan tärkeitä kanin hyvinvoinnille.
Tartunta voi levitä esimerkiksi ihmisen, muiden eläinten tai esineiden kautta. Monet taudinaiheuttajat löytyvät kanin normaalimikrobistosta, mutta voivat aktivoitua stressin tai sairauden yhteydessä
Oireet: Mitä pitää tarkkailla?
Jos kanisi alkaa aivastella tai sen sieraimista ja silmistä vuotaa eritettä, kani on vietävä eläinlääkäriin. Vuoto voi myös tahmata kanin etutassut, kun kani yrittää puhdistaa itseään. Hengitys voi muuttua vaikeaksi ja pinnalliseksi; joskus huomaa, miten kanin vatsa "pumppaa" hengityksen tahdissa. Kani voi myös menettää ruokahalunsa ja vaikuttaa väsähtäneeltä tai apaattiselta.
Hengitystieinfektiot voivat olla yhteydessä myös korva- ja silmätulehduksiin. Infektio saattaa levitä nenäontelosta muualle pään alueelle, joten muiden oireiden, kuten tasapainovaikeuksien tai silmien punoituksen, seuraaminen on myös tärkeää.
Brakykefaaliset (lyhytkuonoiset) kanit ovat alttiimpia hengitystieoireille ahtaiden hengitysteidensä ja nenän rakenteellisten ongelmien vuoksi. Tällaisten kanien kanssa on siis erityisen tärkeää käydä riittävän usein perustarkastuksissa kaniosaavalla eläinlääkärillä ja seurata kanien vointia tarkasti arjessa.
Anestesiatoimenpiteet: Hengitystieoireisella kanilla suurempi komplikaatioriski
Kanin hengitystieinfektio on erityinen riski anestesiatoimenpiteiden yhteydessä. Vaikka anestesia itsessään on kaneille oikein toteutettuna turvallista, hengitystieoireisen kanin kohdalla riski komplikaatioille kasvavaa huomattavasti.
Hengitystieongelmat ovatkin merkittävä syy siihen, miksi kaneille tehtävät toimenpiteet vaativat erityisen huolellista arviointia ja valmistautumista. Ennen toimenpidettä on tärkeää varmistaa, että kani on riittävän hyvässä kunnossa.
Diagnostiikka ja hoito
Hengitystieoireet voivat myös johtua esimerkiksi rintaontelon kasvaimista, allergioista tai myksomatoosista. Oireilun syyn selvittäminen on aina tärkeää. On siis äärimmäisen tärkeää viedä kani kaniosaavalle eläinlääkärille tutkimuksiin. Oikea diagnoosi vaatii bakteeriviljelyitä ja joskus myös kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen- tai CT-kuvauksen. Hengitystieoireiden hoito sisältää tyypillisesti antibiootteja, nenähuuhtelun ja höyryhengitystä/nebulisointia, joskus jopa happihoitoa sairaalassa. Nebulisointi voidaan toteuttaa kotona useita kertoja päivässä, mikä voi helpottaa kanin oloa huomattavasti.
Myös ympäristöön kannattaa kiinnittää huomiota, sillä hengitystieoireilu voi joskus johtua myös allergioista: poista mahdolliset ärsykkeet, kuten havupuukuivikkeet tai pölyiset kuivikkeet, ja pidä huoneilma riittävän kosteana.
Kanin hengitystieoireisiin on äärimmäisen tärkeää puuttua ajoissa. Varhainen hoito ja ympäristön optimointi voivat edistää kanin toipumista ja ehkäistä komplikaatioita. Kaniosaava eläinlääkäri ja huolellinen seuranta ovat tässä avainasemassa.
Lähteet: Eläinlääkäri Jenni Rankin luento, Rabbit Welfare Association & Fund