Mitä kani syö?

Mistä lemmikkikanien ruokavalion tulisi koostua? Miksi heinän riittävä kulutus on niin tärkeää?

Mitä kani syö?

Monesti esimerkiksi lastenkirjoissa ja elokuvissa näkee kaneille syötettävän porkkanaa ja muita juureksia. Tämä on kuitenkin harhaanjohtavaa, sillä kanin ruokavalion ei missään tapauksessa tule koostua näistä. Mutta mitä kani sitten syö?

Laadukas heinä on kanin ruokavalion perusta

Lemmikkikanin ruokavalion tärkein osuus on heinä, jonka tulisi kattaa noin 85% koko ruokavaliosta. Heinää ei saa koskaan päästää loppumaan, vaan sitä on oltava tarjolla aina. Riittävä heinän kulutus ennaltaehkäisee esimerkiksi suoliston ongelmia ja hammasongelmia.

Heinä kuluttaa kanin jatkuvasti kasvavia hampaita luonnollisesti ja ennaltaehkäisee esimerkiksi hammaspiikkien muodostumista. Heinä koostuu pitkistä kuiduista, jotka kanin täytyy pureskelella huolellisesti ja sisältää myös mineraaleja, jotka kuluttavat kanin hampaita. Lisäksi heinän sisältämät pitkät kuidut tekevät hyvää kanin ruuansulatukselle.

Laadukasta heinää, esimerkiksi timoteiheinää, on siis oleellista olla tarjolla aina. Timotein lisäksi kaneille voi antaa myös muunlaisia heiniä ruokahalun aktivoimiseksi. Tällaisia heiniä ovat esimerkiksi erilaiset luonnonheinät, yrttiheinät ja syysheinä. Alfa-alfa -heinää sen sijaan ei tulisi syöttää aikuisille kaneille sen korkean kalsium-pitoisuuden vuoksi.

Ideaalein "arkiheinä" kaneille on timoteiheinä, jonka seassa on myös muita kasveja. Kesällä kaneille voi myös syöttää tuoretta heinää ulkoa kunhan kanit ovat rokotettu RHD:ta ja myksomatoosia vastaan. Löydät kaikki heinäsuosituksemme täältä.

Luonnonkasvit ja yrtit täydentävät ruokavaliota

Heinän lisäksi kanin ruokavaliosta noin 10 % tulisi koostua kaneille sopivista luonnonkasveista, yrteistä ja salaateista. Monet ihmisille kasvatettavista vihreistä eivät ole ravintoarvoiltaan sopivia syötettäväksi kaneille suurissa määrin, joten supermarketin virheitä on siksi hyvä syöttää kohtuudella ja suosia niitä vihreitä, joissa esim. kalsiumpitoisuus on pienempi.

Luonnossa villikanien ruokavalio koostuu pääasiassa niukkaravinteisista, kuidultaan runsaista kasveista, kuten heinästä, ruohoista, lehdistä ja oksista. Niiden ruoansulatusjärjestelmä on kehittynyt käsittelemään suuria määriä kuitua ja hyödyntämään vähäravinteisia kasveja tehokkaasti.

Ihmisille kasvatettavat vihannekset ja yrtit ovat usein jalostettu ravintorikkaammiksi ja sisältävät muun muassa enemmän sokeria ja tärkkelystä. Siksi näiden liiallinen syöttäminen voi häiritä kanin ruoansulatusta, altistaa ruoansulatuskanavan häiriöille ja lisätä esimerkiksi liikalihavuuden tai hammassairauksien riskiä.

Supermarketin vihreiden lisäksi tai sijasta kaneille voi syöttää erilaisia luonnonkasveja, joita myös villikanit kuluttavat ravinnokseen. Mikäli keräät näitä itse luonnosta, on kuitenkin oltava tarkkana, sillä monet kaneille sopivat luonnonkasvit on helppoa sekoittaa kaneille myrkyllisiin kasveihin. Varmista siis ensin, että tunnistat varmasti kasvit toisistaan.

Kaikessa vihreiden ruokinnassa — niin luonnonkasvien kuin supermarketin vihreiden kohdalla — hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että on tärkeää pitää ruokinta riittävän monipuolisena. Täältä löydät listan kaneille sopivista luonnonkasveista, yrteistä ja salaateista.

Mysli ei kuulu kanille – ja pellettiä vain vähän

Pellettien osuus kanien ruokinnasta tulisi olla vain 5%. Monet eläinkaupat virheellisesti ohjeistavat, että pellettiä voi olla koko ajan tarjolla. Todellisuudessa tällainen pelletin liika syöttäminen voi kuitenkin johtaa moniin ongelmiin kuten kanin ylipainoon ja elintärkeän heinän liian vähäiseen kulutukseen.

Myslisekoitusta kaneille ei tulisi syöttää lainkaan, sillä esimerkiksi siemenet ja maissi eivät kuulu kanin ruokavalioon. Mysliä syövät kanit ovat tutkitusti alttiimpia muun muassa suolilamalle, hampaiden liikakasvulle, virtsatien ongelmille, myiaasille ja ihotulehduksille. Täältä löydät pellettisuosituksemme.

Huom! Muutokset kanien ruokinnassa täytyy aina tehdä asteittain (yrttien, luonnonkasvien, salaattien, tuoreheinän ja pellettien osalta).

Lähteet:

Meredith, A. L., Prebble, J. L., & Shaw, D. J. (2015). Impact of diet on incisor growth and attrition and the development of dental disease in pet rabbits. Journal of Small Animal Practice, 56(6), 377–382.

Bourne, D. (2018). Hay for a healthy rabbit: the importance of appropriate feed. Companion Animal, 23(6), 348–354.

Oglesbee, B. L., & Lord, B. (2020). Gastrointestinal diseases of rabbits. In Ferrets, Rabbits, and Rodents (pp. 174–187). Elsevier.

Evidensia. (n.d.). Kanin ruokinta – eläinlääkärin ohjeet. Evidensia Suomi.

Palma-Medel, T., Marcone, D., & Alegría-Morán, R. (2023). Dental disease in rabbits (Oryctolagus cuniculus) and its risk factors—A private practice study in the metropolitan region of Chile.

Prebble, J., Shaw, D., & Meredith, A. (2015). Selected highlights from other journals: Effects of four diets on bodyweight and body condition in rabbits.

Clauss, M., & Hatt, J. (2017). Evidence-based rabbit housing and nutrition.

Rabbit Welfare Association & Fund. (n.d.). How to feed rabbits. Rabbit Welfare.

Royal Veterinary College. (2022). Rabbit feeding guidelines.

Rabbit Awareness Action Group. (n.d.). Rabbit welfare: Diet.

RSPCA. (n.d.). Rabbits: Diet.

PDSA. (n.d.). Feeding your rabbits.

Yle. (2019, March 12). Näillä neljällä asialla teet lemmikkipupusi onnelliseksi.

The University of Edinburgh. (2013). Rabbit muesli – A risk to rabbit health.

Lue lisää aiheesta

some

Seuraa Kaniopasta