Kanien ulkoiluttaminen

Miten kaneja voi ulkoiluttaa turvallisesti? Voiko kaneilla käyttää valjaita?

Kanien ulkoiluttaminen

Kanien ulkoiluttaminen valjaissa - suositeltavaa vai ei?

Sosiaalisessa mediassa näkee usein videoita valjaissa ulkoilutettavista kaneista ja myös monet lemmikkikaupat mainostavat valjaitaan kaneille sopiviksi. Valjaissa ulkoiluttamiseen liittyy kuitenkin paljon riskejä ja stressitekijöitä. Kanien ulkoiluttaminen eroaa paljon esimerkiksi kissojen tai koirien ulkoiluttamisesta, sillä kanit ovat saaliseläimiä. Tämä tarkoittaa sitä, että uusi ympäristö, hajut ja äänet ovat usein jopa äärimmäisen pelottavia ja stressaavia kaneille. Tutkimuksessa 'Relocation and Hair Cortisol Concentrations in New Zealand White Rabbits' kanien kortisoli-tasot (stressihormoni) nousivat jopa neljän kuukauden ajaksi, kun kanit siirrettiin uuteen ympäristöön (Perik, 2017).

Kaneja ei siis tulisi huvin vuoksi viedä niille tuntemattomaan ympäristöön - etenkään sellaiseen, jossa on paljon ihmisiä ja/tai muita eläimiä. Jotkut kanit voivat osoittaa stressiä selkeämmillä merkeillä, kun taas toiset yrittävät vahvemmin piilottaa sen. Stressireaktiona uudessa, vieraassa ympäristössä kani saattaa esimerkiksi pestä itseään ylettömästi, kyhnöttää paikallaan ahdistuneena tai käyttäytyä levottomasti. Myös esimerkiksi nopeutunut hengitys, hampaiden luja narskutus tai silmien tilapäinen laajentuminen viittaavat stressiin. Stressitila on kanille aina myös terveysriski.

Kaikki kanien huoltajat varmasti tietävät, kuinka stressaavaa kaneille on esimerkiksi eläinlääkäriin matkustaminen. Kanien nostelua ja kantokoppaan laittamista ilman kanien terveyttä edistävää syytä kuten hoitotoimenpiteitä tai eläinlääkäriin matkustamista, tulisikin aina välttää. Saaliseläimenä myös valjaiden käyttäminen on kaneille stressaavaa. Kanit ovat evolutiivisesti kehittyneet pelkäämään saalistajia, jotka voivat kietoutua niiden ympärille. Tämä luontainen pelko tekee valjaiden käytöstä kaneille ahdistavaa, kun kanit kokevat ne epäluonnollisina ja mahdollisina uhkina evolutiivisten vaistojensa vuoksi. Kanit saattavat myös paeta valjaista, jos valjaat istuvat huonosti.

Valjaiden käyttöön kaneilla liittyy paljon riskitekijöitä.

Lisäksi kanien hauraan luuston rakenteen vuoksi valjaiden käyttö on riskialtista. Kanin luusto muodostaa vain 6-8% sen kehon painosta, kun taas vastaavan kokoisella kissalla se on noin 13% (Hunt, 2013). Esimerkiksi kanin pelästyessä valjaat voivat siis aiheuttaa liiallista painetta luustolle, mikä voi johtaa murtumiin ja pahimmassa tapauksessa jopa kanin kuolemaan. Myös ulkoiset tekijät kuten ulkoilevat koirat/kissat, erilaiset taudit, myrkkykasvit ja villieläimet (esim. käärmeet) voivat olla uhka kanien turvallisuudelle. Kaneja ei myöskään koskaan saa päästää juoksentelemaan ulkona vapaana rajaamattomalla alueella.

On myös hyvä ottaa huomioon, että kanit ovat vilkkaimmillaan auringonnousun ja -laskun aikaan, ja silloin ne haluavat liikkua eniten. Kanit juoksevat lyhyitä, nopeita spurttia, joten ulkoiluttaminen valjaissa ei ole hyvä tapa liikuttaa kaneja - eikä useinkaan ole niille sopiva aika päivästä. On parempi tarjota kaneille pysyvä pääsy suureen aitaukseen, jossa on runsaasti virikkeitä, jotta ne voivat liikkua vapaasti mielensä mukaan ja silloin kun haluavat. Myös esimerkiksi Rabbit Welfare Association and Fund (RWAF) puhuu linjauksessaan valjaiden käyttöä vastaan.

Kaneja voi ulkoiluttaa niille tutulla ja turvallisella, aitauksella rajatulla alueella.

Miten kaneja voi ulkoiluttaa turvallisesti?

Kaneja voi kuitenkin ulkoiluttaa ilman valjaita, aitauksella rajatulla alueella. Moni kani nauttiikin tutulla, turvallisella alueella - esimerkiksi omalla pihalla - ulkoilusta ja se voi parantaa muutoin sisätiloissa asuvien kanien elämänlaatua huomattavastikin. Suositeltavaa on kuitenkin aina toimia kanin yksilöllisten tarpeiden mukaan: mikäli kanilla ei ole turvallinen olo ulkona, ei sitä tule pakottaa ulkoiluun. Arempikin kani voi kuitenkin innostua ulkoilusta, jos sillä on rohkea kanikaveri, joka nauttii ulkona temmeltämisestä. Ideaalein tilanne on aina, jos kanit pääsevät halutessaan kulkemaan ulkoa takaisin sisälle.

Muutama oleellinen asia kaneja ulkoiluttaessa:

  • Rajaa alue aitauksella ja varmista, ettei siellä ole kaneille myrkyllisiä kasveja, tms.
  • Mikäli kanit ovat aitauksessa valvomatta, on myös varmistettava, että petoeläimet eivät pääse sisälle aitaukseen. Tällöin aitauksen päälle on laitettava lintuverkko ja aitaus kaivettava syvälle maahan, jotta petoeläimet eivät pääse kaivautumaan sen ali.
  • Mikäli alueella on käärmeitä, tulee myös niiden pääsy aitaukseen estää riittävän tiheällä verkkoaidalla tai vahtia kaneja niiden ulkoilun ajan. Lisäksi kyitä kiinnostavat asiat kuten kivikasat kannattaa siirtää pois pihalta ja peittää talon rakenteissa olevien kolojen aukkokohtia.
  • Aitauksessa on oltava erilaisia piilopaikkoja, jonne kanit voivat mennä suojaan auringon lämmöltä ja piiloutua halutessaan. Helteellä kaneja ei päiväsaikaan kannata ulkoiluttaa lainkaan.
  • Sisätiloissa asuvia kaneja ei pakkaskeleillä tule ulkoiluttaa lainkaan
  • Ulkotilassa ympäri vuoden asuvat kanit tarvitsevat myös ison, lämpöeristetyn tilan, jossa voivat loikoilla ja touhuta. On oleellista huolehtia, että ulkokaneilla on riittävästi mahdollisuuksia viilentymiseen kesällä ja riittävän lämpöeristetty tila talvella. Lue lisää ulkokanien talvehtimisesta täältä.
Kaikki kanit tulee rokottaa RHD:ta ja myksomatoosia vastaan vuosittain.

Kaneilla tulisi olla jatkuvasti pääsy niin suureen tilaan, että pakollista tarvetta ulkoiluttamiselle ei olisi mikäli ulkoilua ei voida turvallisesti järjestää. Tämä tarkoittaa vähintään 3m x 2m x 1m kokoista aluetta kahta kania kohden ympäri vuorokauden. Mikäli kuitenkin kaneilla on mahdollisuus juurikin esimerkiksi omalla pihalla ulkoilemiseen sään salliessa - kuten mainittu - voi sen mahdollistaa kaneille turvallisella tavalla. Turvallinen ulkoilumahdollisuus tarjoaa kaneille lajityyppillisemmän elämän ja parantaa näiden hyvinvointia merkittävästi.

Muistathan, että kaikki kanit tulee rokottaa RHD:ta ja myksomatoosia vastaan vuosittain.

some

Seuraa Kaniopasta Instragramissa