Kanien yhdistäminen

Mitä on kanien yhdistäminen eli bondaaminen?

Kanien yhdistäminen

Kanit ovat luonnostaan erittäin reviiritietoisia eläimiä, eivätkä ne luota uusiin, itselleen tuntemattomiin kaneihin - etenkin jos kohtaaminen tapahtuu kanien reviirillä. Kanien ensikohtaaminen niiden omalla reviirillä johtaakin lähes varmasti kunnon tappeluun. Kanit ovat kuitenkin sosiaalisia yhdyskuntaeläimiä ja niillä on vahva biologinen tarve lajikumppanin seuralle. Jotta kanit voivat asua yhdessä turvallisesti, on kanit bondattava eli yhdistettävä neutraalilla alueella, joka ei ole kummankaan kanin reviiriä.

Kanien hierarkia on sosiaalinen järjestelmä, joka määrittää jokaisen kanin aseman ja suhteen muihin lajitovereihin ryhmässä. Yhdistäminen eli 'bondaaminen' mahdollistaa kaneille turvallisen, monitoroidun ja neutraalin tilan, jossa kanit voivat selvittää välisensä hierarkian. Tätä prosessia seurataan tarkasti, jotta voit kanien huoltajana tarvittaessa puuttua tilanteeseen estääksesi mahdolliset tappelut tai loukkaantumiset. Seuraamalla kanien kanssakäymistä ymmärretään myös, onko kyseinen kanipari tai -ryhmä toisilleen sopiva.

Kanien yhdistämisestä ei ole juurikaan tutkittua tietoa, joten alla kuvaamamme metodit pohjautuvat kokemusasiantuntijoiden ohjeistuksiin. Internetistä löytyy paljon eroavia näkemyksiä kanien yhdistämisestä ja toisinaan jopa kanien hyvinvointia ajavien tahojen näkemykset aiheesta eroavat. Alla ohjeistettua bondaustyyliä suosittelevat esimerkiksi monet brittiläiset rescuet, jotka jatkuvasti yhdistävät kaneja - niin kaniryhmiä kuin parejakin. Olemme myös itse todenneet tässä blogijulkaisussa kuvatun tavan toimivimmaksi. Tärkeää on kuitenkin aina edetä kanien ehdoilla, näiden kommunikaatiota ja hyvinvointia seuraten.

Mitä tulee huomioida ennen kanien bondaamista?

Kaikki kanit tulee olla leikattu eli steriloitu tai kastroitu noin kaksi kuukautta ennen bondaamisen aloittamista hormonaalisen käytöksen ehkäisemiseksi. Leikkauttaminen on äärimmäisen tärkeää niin kanien terveyden kuin bondauksen onnistumisen kannalta. On myös erityisen tärkeää varmistaa, että kaikki kanit ovat terveitä, sillä piilevät terveysongelmat voivat vaikuttaa myös kanin käytökseen bondaustilanteessa.

Leikatut kanit voi ennen bondausta asuttaa vierekkäin aitauksen erottamana kunhan kanit eivät pääse puremaan toisiaan tai ole liian stressaantuneita vieraan kanin läsnäolosta. Kanit eivät tässä vaiheessa vielä pääse selvittämään välisiään hierarkioita, joten tätä vaihetta ei voi kutsua vielä varsinaiseksi bondaamiseksi. Vierekkäin asuttamisesta on paljon eriäviä mielipiteitä, mutta monet ovat kuitenkin kokeneet siitä olleen suurta hyötyä. Esimerkiksi RWAF suosittelee kanien vierekkäin asuttamista ennen yhdistämistä. RWAF suosittelee myös kanien vessalaatikkojen ja lelujen vaihtelemista ennen varsinaista yhdistämistä.

Kanit täytyy yhdistää neutraalilla alueella, joka ei ole kummankaan kanin reviiriä.

Oikeanlainen tila

Kun varsinainen bondaaminen aloitetaan, on oleellista tehdä oikeanlainen tila sitä varten. Tärkein asia on neutraali tila, joka ei ole kummankaan kanin reviiriä sekä alueen rajaaminen. Vaikka kani normaalisti tarvitseekin vähintään 3m x 2m tilan, on kuitenkin kaneja yhdistettäessä alueen tilapäisesti pienemmäksi rajaamisesta usein suurta hyötyä, sillä tappeluihin voi olla vaikeaa puuttua liian suurella alueella tai kanit voivat vältellä toisiaan, eikä hierarkioiden muodostuminen pääse edistymään. Rajatulla alueella kanien hierarkioiden muodostuminen tapahtuu todennäköisesti rauhaisammin ja sitä on helpompaa monitoroida.

Aitauksen aloituskokoa voi kuitenkin soveltaa sen mukaan, mikä näyttää toimivan parhaiten kyseessä oleville kaniyksilöille. Tärkeää on aina, että tilaa on sen verran, että kanit pääsevät tarvittaessa ottamaan omaa tilaa ja väistämään toisia kaneja - ja mitä useampaa kania bondataan, sitä suurempi aloitusaitauksen on oltava.

Aitauksen lattia kannattaa peittää pissa-padeilla ja/tai pyyhkeillä ja levittää heinää tasaisesti koko alueelle - reilusti. Bondaus-aitauksessa ei usein kannata alkuvaiheessa olla vessalaatikkoa, piilopaikkoja tai kanien leluja, sillä näistä voi aiheutua riitoja, kun kanit selvittelevät hierarkioitaan. Jos kanit esimerkiksi menevät piilokoloon yhdessä, siitä todennäköisesti aiheutuu riita, kun hierarkiat eivät ole vielä selvillä - ja piilopaikassa tapahtuvaan tappeluun on tietysti erityisen vaikeaa puuttua. Kaneilla tulee aina olla vettä saatavilla kulhossa ja heinää ei saa päästää loppumaan, vaan sitä pitää olla koko ajan tarjolla yllinkyllin.

Bondaus-metodit

Bondausta voi tehdä kahdella eri metodilla: 24/7 -tyylillä tai bondaus-sessioina.  24/7 -metodi tarkoittaa sitä, että kaneja ei eroteta toisistaan enää sen jälkeen, kun ne ovat laitettu yhdessä bondaus-aitaukseen. Bondaus-sessioilla tarkoitetaan sen sijaan nimensä mukaisesti sitä, että bondausta tehdään sessioissa eli kanit “treffailevat” toisiaan. Tällä tavalla bondaaminen kestää yleensä huomattavasti kauemmin, sillä, kun kanit erotetaan toisistaan, niille tärkeiden hierarkioiden muodostuminen keskeytetään. Joskus sessiot voivat kuitenkin olla toimivampi vaihtoehto alkuvaiheessa esimerkiksi mikäli kanien yöksi yhteen jättäminen ei tunnu vielä turvalliselta, tai mikäli 24/7 -metodi ei sovi omiin aikatauluihin. Huomioithan, että kanien interaktiota tulee aina valvoa bondauksen aikana. 24/7 -bondauksessa aitauksen on hyvä olla esimerkiksi sängyn vieressä, jolloin mahdollisiin tappeluihin voidaan puuttua myös yöllä. Jos taas yhdistämistä tehdään sessioissa, loppuvaiheessa on kuitenkin käytännössä suositeltavaa siirtyä yhdistämään kaneja ympäri vuorokauden, jotta kanien harmonisesta yhteiselosta voidaan varmistua.

Voiko kaneja bondata laittamalla ne kantokoppaan ja esimerkiksi pyörivän pesukoneen päälle?

Internetistä löytyy kaikenlaisia bondausneuvoja ja tämä on yksi yleisimmistä. Kanien kantokopassa pyörivän pesukoneen päälle laittaminen tai autoajelulle meneminen ovat kuitenkin stressibondausta, jota tulisi aina välttää. Stressibondauksella tarkoitetaan metodeja, jotka estävät kaneja kommunikoimasta toistensa kanssa kaneille tyypillisellä tavalla (esim. liian pieni tila kuten kantokoppa) tai metodeja, joissa pelotellaan kaneja viemällä ne pelottavaan/meluisaan ympäristöön. Myös esim. kaneille huutaminen ja vesiruiskun käyttö ovat stressibondausta. Emme siis suosittele bondaamaan kaneja tällä tavalla.  

Mikä on normaalia käytöstä bondatessa?

Bondauksessa täysin normaalia on, että kanit selvittävät hierarkiaansa esimerkiksi “humppaamalla”,  jahtaamalla ja näykkimällä toisiaan. Mikäli kanien käytös on kuitenkin selvästi aggressiivista ja ne purevat toisiaan kunnolla, alkavat tapella hurrikaanin tavoin ympyrässä tai humppaavat toistensa päätä, on kanien interaktioon syytä puuttua. Kanit voivat pahimmillaan aiheuttaa toisilleen jopa fataaleja haavoja mikäli aggressiiviseen interaktioon ei puututa. Tällaiseen riskialttiiseen interaktioon voi puuttua laittamalla esimerkiksi rikkalapion tai paksulla hanskalla varustetun käden kanien väliin. Älä kuitenkaan vedä kaneja irti toisistaan, sillä se voi johtaa lihasrepeämiin.

Vaikka bondaaminen tehdään kanien hyvinvointia kunnioittaen, on se näille silti aina jonkin verran stressaavaa. Mikäli siis joku kaneista alkaa bondauksen aikana oirehtia syömättömyydellä, kannattaa kanit hetkeksi erottaa toisistaan ja antaa kyseiselle kanille tilaisuus palautua ja jatkaa bondaamista vasta sitten, kun kani on syönyt kunnolla ja saanut hetken olla omissa oloissaan.

Kun kanit on yhdistetty, heidät tulisi viedä myös eläinlääkärin vastaanotolle yhdessä.

Miten edetä?

Kun kanit tulevat pienemmällä alueella toimeen ilman konflikteja ja näyttävät positiivisia interaktioita kuten yhdessä makoilua ja toistensa pesemistä, voi aitausta alkaa hiljalleen suurentamaan. Tilaa on usein hyvä suurentaa vain vähän kerrallaan. Mikäli kanit alkavat näyttää negatiivisista käytöstä, kokeile palata takaisin pienempään tilaan. 24/7 -bondaustyylissä tilaa tulisi päästä suurentamaan ensimmäisen parin vuorokauden aikana, jotta kanit eivät joudu olemaan liian pitkään aloituskokoisessa aitauksessa.

Bondaamista jatketaan niin kauan, että kanit voivat elää harmonisesti yhdessä isolla alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että kanit ovat selvittäneet välisensä hierarkian ja voivat olla rennosti toistensa seurassa ilman konflikteja - positiivisia interaktioita näyttäen. Kun kanit ovat bondattu, heitä ei tule koskaan erottaa, vaan heidät on aina otettava yhdessä myös eläinlääkärin vastaanotolle. Kanit erotetaan vain siinä tapauksessa, jos heidän välisensä "bondi" jostain syystä hajoaa ja he alkavat tappelemaan, eikä neutraalille alueelle siirtyminen auta. Tällöin kanien yhdistämistä kannattaa, toki tilanteesta riippuen, yrittää myöhemmin uudelleen.

Siirtyminen kanien omalle alueelle

Kun kanit siirretään neutraalilta bondaus-alueelta niiden omalle alueelle, usein kanien tilaa kannattaa aluksi rajata. Tällä varmistetaan, että kanien muodostama "bondi" ei hajoa. Tällöin aloitusalue voi kuitenkin olla suurempi kuin varsinaista bondausta aloitettaessa ja alueella voi jo alussa olla vessalaatikko, leluja ja yksi piilopaikka. Aluetta suurennetaan hiljalleen kunnes kanit ovat kokonaan vapaana omalla alueellaan. Jos mahdollista, alue kannattaa myös tehdä mahdollisimman neutraaliksi ennen kanien siirtämistä sinne (esim. pesemällä lattiat etikka-vesi -sekoituksella ja pesemällä matot, jne).

Mitä, jos bondaaminen ei onnistu?

On tyypillistä, että kanien ensireaktio toisensa tavatessaan voi olla hyvinkin negatiivinen, mutta mikäli tappeluita syntyy toistuvasti ja kanien aggressiivinen suhtautuminen toisiaan kohtaan ei laannu, on mahdollista, että kyseiset kanit eivät ole sopiva pari/ryhmä. Tällöin on pohdittava, onko bondaamisen jatkaminen eettistä ja kanien edun mukaista vai onko kaneille löydettävä sopivammat kanikaverit.

Luentosuositus

The Bunnyjackpot Foundation -järjestö pitää tasaisin väliajoin verkkoluentoja kanien yhdistämisestä. He ovat yhdistäneet lukuisia kaniryhmiä ja -pareja ja heillä on syvä ymmärrys kanien keskenäisestä vuorovaikutuksesta. Vuonna 2023 järjestö kotiutti 176 kania, jotka he yhdistivät adoptoijien olemassa olevien kanien kanssa. Lisäksi järjestö on tehnyt kanien yhdistämistä yhteistyössä muiden rescue-järjestöjen kanssa UK:ssa.

Järjestö ilmoittaa aina tulevista webinaareistaan heidän Instagram-tilillään. Nämä webinaarit ovat erinomainen tilaisuus oppia kanien kommunikaatiosta ja esittää myös omia kysymyksiä. Luennoilla keskitytään kanilähtöiseen 24/7 -bondaustyyliin, jossa yhdistettävät kaniparit ja -ryhmät valitaan perustuen kanien persoonallisuuksiin. Tässä bondaus-metodissa edetään kanien ehdoilla, näiden keskenäistä interaktiota seuraten ja analysoiden.

some

Seuraa Kaniopasta Instragramissa