Voivatko kanit elää esimerkiksi koiran, kissan tai marsujen kanssa?

Kanit ovat saaliseläimiä, joille turvallisuuden tunne on elintärkeää. Monet kanien huoltajat pohtivat, voivatko kanit elää yhdessä esimerkiksi koiran, kissan tai marsun kanssa.
Kaneja ja petoeläimiä ei tulisi pitää samassa taloudessa ilman äärimmäistä varovaisuutta, ja toisinaan yhteiselo voi olla kaneille jatkuvaa stressiä, vaikka se ulkoisesti näyttäisi rauhalliselta. Mikään muu eläinlaji ei myöskään voi korvata lajitoverin seuraa – kanit tarvitsevat toisia kaneja voidakseen hyvin.
Voivatko kanit elää koiran tai kissan kanssa?
Kanit eivät luonnostaan luota petoeläimiin, ja vaikka yhteiselo vaikuttaisi rauhalliselta, kani saattaa olla jatkuvasti varuillaan. Stressi voi näkyä hienovaraisesti esimerkiksi varautuneena käytöksenä, syömisen vähenemisenä tai turkin ylenmääräisenä hoitamisena. Pitkittynyt stressi heikentää kanin elämänlaatua ja voi lisätä sairauksien riskiä.
Suosittelemme, että kaneja ja petoeläimiä ei päästettäisi kontaktiin keskenään.
Koirilla, kissoilla ja muilla petoeläimillä on synnynnäinen saalistusvietti. Vaikka eläimet eläisivät pitkään ilman konflikteja, voi petoeläin yhtäkkiä reagoida saalisvietin laukaisseeseen tilanteeseen – kuten kanin äkilliseen liikkeeseen – ja hyökätä.
Tästä syystä suosittelemme, että kaneja ja petoeläimiä ei päästettäisi kontaktiin keskenään — etenkään ilman jatkuvaa valvontaa ja äärimmäistä varovaisuutta.
Mikäli samassa taloudessa on sekä kaneja, että koira tai kissa, niiden ei tulisi kuitenkaan asua samassa tilassa. On tärkeää, että kaneilla on oma turvallinen huone tai muu alue, jonne muilla eläimillä ei ole pääsyä.
Kissojen ja kanien kontaktiin liittyy myös tautiriski: kissojen sylki sisältää Pasteurella multocida -bakteeria, joka voi aiheuttaa kaneille vakavia tulehduksia puremien tai nuolaisujen kautta. Pienikin haava tai ihorikko voi altistaa infektiolle. Myös tästä syystä kissojen ja kanien välistä fyysistä kontaktia tulisi aina välttää.

Voiko kani ystävystyä koiran tai kissan kanssa?
Internetissä näkee usein videoita, joissa kani ja koira tai kani ja kissa ”leikkivät” yhdessä. Usein näissä tilanteissa kanin hoitaja ei kuitenkaan tunnista kanin elekieltä. Kani ei ymmärrä koirien leikkejä, joten "leikkivä" kani on todennäköisesti puolustautumassa, ei leikkimässä – esimerkiksi hyppimällä koiraa kohti.
Toisinaan kani saattaa vaikuttaa rauhalliselta koiran tai kissan seurassa, vaikka se olisi todellisuudessa stressaantunut. Kani voi käyttäytyä passiivisesti tai jähmettyä paikoilleen, jos se kokee, ettei pakoreittiä ole.
Joskus törmää myös videoihin, joissa kani juoksee ympyrää koiran ympärillä. Tämä tulkitaan monesti kiintymyksen osoitukseksi, vaikka kyseessä on tyypillisesti hormonaalinen käytös. Ympärijuokseminen on tyypillistä erityisesti leikkaamattomille kaneille, mutta myös leikatut kanit voivat tehdä sitä kiihtyessään.
Vaikka yksi kani voisi vaikuttaa sietävän koiran tai kissan seuraa, toinen kani voi kokea sen pelottavana ja stressaavana.
Vaikka yksittäistapauksissa kani ja kissa tai koira voivat tulla toimeen keskenään, se ei tarkoita, että ne saisivat tästä lajikumppanin tarjoamaa sosiaalista tukea ja vuorovaikutusta. Kanien elekieli eroaa huomattavasti koirien ja kissojen elekielestä, eivätkä nämä eläimet koskaan voi täysin ymmärtää toisiaan. Kanin luonnolliset käyttäytymistarpeet toteutuvat vain lajitoverin kanssa.
Joillakin koirilla ja kissoilla on niin voimakas saalistusvietti, että niiden päästäminen kontaktiin kanien kanssa on erityisen vaarallista. Esimerkiksi metsästykseen jalostettuja koirarotuja ei missään tapauksessa tulisi päästää kontaktiin kanien kanssa.
On myös tärkeää ymmärtää, että vaikka yksi kani voisi vaikuttaa sietävän koiran tai kissan seuraa, toinen kani voi kokea sen pelottavana ja stressaavana.
Marsut, chinchillat ja muut pieneläimet eivät ole kaneille sopivia kavereita
Toisinaan ajatellaan, että koska kani ja marsu ovat molemmat kasvissyöjiä, ne voisivat elää yhdessä. Näin ei kuitenkaan ole. Marsut ja kanit kommunikoivat eri tavoin, eivätkä ne ymmärrä toistensa elekieltä. Lisäksi kani voi vahingossa vahingoittaa marsua, sillä kanit ovat huomattavasti isompia ja saattavat potkaista tai talloa marsun päälle.
Marsujen ja kanien ruokavaliot myös eroavat huomattavasti, mikä vaikeuttaa näiden lajien yhteiseloa. Marsut voivat myös sairastua hyvin vakavasti saadessaan kaneilta hengitystietulehduksen. Samat haasteet pätevät myös esimerkiksi kanien ja chinchillojen yhteiseloon.
Mikään muu eläinlaji ei voi koskaan korvata lajitoverin seuraa. Kanit tarvitsevat oman lajinsa edustajan voidakseen hyvin.

Entä kanit ja kanat?
Vaikka kanit ja kanat saattavat tulla toimeen keskenään, niiden tarpeet ja käyttäytyminen ovat hyvin erilaisia, ruokinnasta lähtien. Kanojen liikkeet ovat nopeita ja hyvin erilaisia kuin kaneilla, mikä voi joskus olla stressaavaa kaneille. Lisäksi kanat saattavat nokkia kaneja uteliaisuuttaan, mikä voi johtaa vammoihin tai jännitteisiin eläinten välillä.
Terveydelliset riskit ovat myös merkittävä huolenaihe. Kanat voivat kantaa esimerkiksi salmonellaa, joka ei välttämättä vaikuta kanoihin, mutta voi aiheuttaa kaneille vakavia oireita.
Kani tarvitsee aina toisen kanin seurakseen
Vaikka kani voisi tottua muihin kodin eläimiin ja elää niiden kanssa turvallisesti, se ei tarkoita, että kani saisi niistä täyttymystä sosiaalisille tarpeilleen.
Lajitoverin seura on kaneille tutkitusti yhtä tärkeää kuin ravinnon saanti. Kanit hoitavat toistensa turkkeja, lepäävät yhdessä, leikkivät, tutkivat ympäristöä ja kommunikoivat jatkuvasti omalla lajityypillisellä tavallaan – mikään muu eläin ei voi tarjota kanille samaa vuorovaikutusta.
Kaksi kania ei kuitenkaan automaattisesti tule toimeen keskenään. Kanit täytyy aina yhdistää huolellisesti neutraalilla alueella, jotta ne voivat elää harmonisesti yhdessä.
Jos haluat tarjota kanillesi onnellisen ja tasapainoisen elämän, varmista, että kanilla on sopiva lajitoveri sekä turvallinen ja stressitön ympäristö.