Kun kanin hoitoon ja tarpeisiin liitttyvä taustatyö on tehty, on aika alkaa pohtia, mistä kaniystäviä kannattaisi lähteä hankkimaan. Vertaillaan seuraavaksi hieman kanin hankintaa eläinsuojeluyhdistyksestä, kasvattajalta ja eläinkaupasta.
Vaikutus kanikriisiin
Kotia etsiviä kaneja on nettipalstoilla paljon ja myös eläinsuojeluyhdistyksille tarjotaan kaneja jatkuvasti. Adoptoimalla eläinsuojeluyhdistyksestä autat sekä kaneja, jotka adoptoit, että niitä kaneja, joille vapautuu yhdistyksestä paikka kodin etsintään. Eläinsuojeluyhdistykset eivät koskaan lisäännytä kaneja, vaan etsivät koteja niille kaneille, jotka ovat esimerkiksi hylätty tai jouduttu huostaanottamaan.
Kasvattajien tulisi aina kantaa lopullinen vastuu kasvateistaan ja olla valmiita ottamaan nämä takaisin mikäli ostaja joutuu syystä tai toisesta luopumaan kaneista. Valitettavasti on paljon kasvattajia, jotka eivät kuitenkaan näin toimi. Eläinkaupoissa kanit taas ovat usein tuotteiden tapaan esillä, mikä lisää myyntiä osaamattomille ostajille ja vaikuttaa negatiivisesti kanikriisiin. Kun ostajat eivät ymmärrä kanien tarpeita, kanit päätyvät usein nettipalstoille etsimään uutta kotia tai eivät saa elää lajityypilliset perustarpeet täyttävää elämää. Eläinkaupassa kanien taustasta ei myöskään usein saa riittävää tietoa.
Kanien terveys
Ylijalostetut kanirodut kärsivät usein monenlaisista - jopa vakavistakin - terveysongelmista, joten tällaisten eläinten lisäännyttäminen on näiden hyvinvoinnin kannalta hyvin ongelmallista. Siitä syystä näiden kanirotujen hankkiminen kasvattajalta tai eläinkaupasta onkin kyseenalaista. Eläinsuojeluyhdistykset sen sijaan eivät koskaan lisäännytä kaneja, joten eläinsuojeluyhdistyksestä ylijalostetunkaan kanin adoptoiminen ei ole ongelma - päinvastoin. Jos olet valmis huolehtimaan tällaisen kanin yksilöllisistä erityistarpeista, mikä sen parempaa kuin tarjota koti pelastetulle kanille eli rescue-kanille.
Kanien yhdistäminen
Kanit ovat yhdyskuntaeläimiä ja siksi kaneja tulisi aina olla vähintään kaksi. Parhaassa tapauksessa eläinsuojeluyhdistyksestä voi löytää jo valmiiksi toistensa kanssa toimeen tulevan kaniparin tai -ryhmän, jolloin myös aikaa ja vaivaa säästyy huomattavasti, kun kaneja ei tarvitse itse yhdistää eli bondata.
Järkevintä on hankkia kaksi tai useampi leikattua, aikuista kania, jotka tulevat toimeen keskenään. Mikäli hankit kaksi poikasta, on hyvin todennäköistä, että teini-iän saavuttaessaan kanit alkavat tappelemaan. Kanit tulisikin erottaa toisistaan ennen teini-ikää, leikkauttaa n. 6kk:n iässä ja tämän jälkeen bondata huolellisesti. Kannattaa myös huomioida, että kaikki kanit eivät tule toimeen keskenään bondaamisesta huolimatta, joten siitäkin syystä valmiiksi bondattu kanipari tai -ryhmä on järkevin ratkaisu.
Mistä tunnistaa kaneihin perehtyneen eläinsuojeluyhdistyksen?
Muun muassa näistä merkeistä tunnistat kaneihin perehtyneen eläinsuojeluyhdistyksen:
1. Yhdistys ei luovuta kaneja elämään häkissä - ei "edes" osaksi vuorokautta. Minimitilavaatimuksena kahdelle kanille on 3m x 2m kokoinen tila.
2. Yhdistys ei luovuta kaneja rokottamattomina tai leikkaamattomina uusiin koteihin. (Leikkaamattomana vain siinä tapauksessa, jos kanin leikkauttamisesta tehdään sopimus uuden kodin kanssa.)
3. Yhdistys ei luovuta kaneja elämään ilman lajitoverin seuraa. Yhdistyksessä myös ymmärretään, että kaikki kanit eivät tule toimeen keskenään ja annetaan mahdollisuus kanin palauttamiseen mikäli yhteiselo adoptiokodin alkuperäisen kanin kanssa ei lähde sujumaan.
Kysymykset kasvattajalle
Suosittelemme adoptoimaan eläinsuojeluyhdistyksestä ja välttämään kanien ostamista eläinkaupasta. Mikäli hankit kanisi kasvattajalta, ohessa hyviä kysymyksiä kasvattajalle esitettäväksi:
1. Kuinka paljon tilaa kaneilla on kasvattajan luona? Onko niillä tarpeeksi virikkeitä? Kanit tarvitsevat vähintään 3m x 2m kokoisen tilan käyttöönsä ympäri vuorokauden. Mikäli kaneja on samassa tilassa enemmän kuin kaksi, on tilaa oltava entistä enemmän.
2. Millaisissa olosuhteissa kaniemot ja -isät elävät? Kuinka pitkään jokaista kania käytetään siitokseen ja mahdollistetaanko kaneille lajitoverin seura siitostoiminnan jälkeen? Siitosurokset elävät tyypillisesti eristettynä, sillä leikkaamattomat urokset eivät normaalisti voi elää turvallisesti muiden kanien kanssa. Jokainen kani tarvitsee lajitoverin, joten kanien "siitosura" tulisikin siitä syystä pitää lyhyenä ja tämän jälkeen leikkauttaa kanit ja tarjota näille lajitoveri.
3. Ottaako kasvattaja kanit takaisin mikäli ostaja ei niitä pysty jostain syystä pitämään? Kasvattajan tulisi aina kantaa lopullinen vastuu kasvateistaan.
4. Saavatko kanit tarvittavan, kaniosaavan, eläinlääkärin hoidon? Rokotetaanko ja perustarkastetaanko kanit? Kanien eläinlääkärikustannukset voivat toisinaan olla jopa satoja tai tuhansia euroja, joten kanien yksilöllinen huolenpito voi olla haastavaa mikäli kaneja on paljon. Kasvattajan tulisi rokotuttaa ja perustarkastuttaa kaikki poikaset sekä niiden emot ja isät.
5. Mitkä ovat kasvattajan vaatimukset tulevan kodin suhteen? Et varmasti halua tukea kasvattajaa, joka luovuttaa kaneja millaiseen kotiin vain. Kaikki kanit tulisi luovuttaa koteihin, jossa kanit leikkautetaan (mikäli tätä ei vielä kasvattajan taholta ole tehty) ja niille tarjotaan riittävän suuri, virikkeellinen ympäristö sekä sopiva lajitoveri. On oleellista, että kasvattaja huolehtii siitä, että kodissa ymmärretään kanin käyttäytymistä ja tarpeita ja esimerkiksi rokotetaan ja perustarkastetaan kanit vuosittain kaniosaavalla eläinlääkärillä.
6. Onko kaneilla pitkä kuono ja pystykorvat? Ovatko kanit suurin piirtein villikanin kokoisia? Kanien terveysnäkökulmasta tämä on ainoa hyvä vaihtoehto. Myös erikoisturkkiset rodut ovat alttiita erilaisille terveys- ja kommunikaatio-ongelmille.
7. Onko kanien suvussa perinnöllisiä sairauksia tai merkittävää sisäsiittoisuutta?
Kustannukset
Kuten alla olevasta kuvasta käy ilmi, kanien adoptoiminen eläinsuojeluyhdistyksestä tulee edullisemmaksi, vaikka kanien luovutushinta voikin olla korkeampi kuin kasvattajalta tai eläinkaupasta ostaessa. Eläinsuojeluyhdistykset eivät tee voittoa kanien luovutusmaksuilla, vaan kattavat näillä eläimistä aiheutuvia kustannuksia. Kaikki kanit tulee rokottaa ja leikkauttaa - sukupuolesta riippumatta - ja eläinsuojeluyhdistyksellä kanit ovatkin valmiiksi rokotettuja ja usein myös leikattuja.
Huom! Vaikka kanien adoptio-/ostohinta voikin olla suhteellisen edullinen, kanin ylläpitokustannukset voivat kuitenkin olla joskus hyvinkin suuria - yksi eläinlääkärikäynti voi olla satoja tai jopa tuhansia euroja. Mietithän siis aina huolella, onko sinulla varmasti taloudelliset valmiudet tarjota kaneille hyvä elämä ja tarvittava eläinlääkärin hoito.