Viisi hyvinvointivaatimusta

Mitä kani tarvitsee voidakseen hyvin? Tässä postauksessa käymme läpi kanin hyvinvoinnin kannalta viisi tärkeintä asiaa.

Viisi hyvinvointivaatimusta

Kani nähdään usein virheellisesti helppona lapsen lemmikkinä, vaikka on todellisuudessa lemmikkinä haastavimmasta päästä. Jo kanin perustavanlaatuisiin hyvinvointivaatimuksiin kuuluu, että kanilla täytyy olla riittävästi tilaa, virikkeitä, lajikumppanin seuraa, eksoottinen/kaniosaava eläinlääkäri ja hyvin tarkka ruokavalio. Kani on herkkä eläin ja näiden tarpeiden laiminlyönti voi aiheuttaa kanille vakaviakin terveysongelmia.

Kuinka paljon tilaa kani tarvitsee?

Vastoin yleistä harhaluuloa kani ei voi asua häkissä, vaan tarvitsee vähintään 3m x 2m x 1m tilan käyttöönsä ympäri vuorokauden. Vaikka Suomen eläinsuojelulaissa kanin pitäminen häkissä on sallittua, on tämä 3m x 2m x 1m todellisuudessa minimitilavaatimus kahta kania kohden. Häkissä kani passivoituu ja voi jopa masentua tai saada fyysisiä terveysongelmia. 

Kanit juoksentelevat ja hyppelevät eli tekevät ns. 'binkejä' ja 'zoomeja'. Näitä nopeita spurtteja ja loikkia varten tilaa on oltava reilusti. Kanien aktiivisuustaso tietysti myös vaihtelee yksilöittäin ja aktiivisemmille kaneille tilaa olisi hyvä antaa enemmänkin kuin 3m x 2m. Mikäli kaneja on enemmän kuin kaksi, tilan määrää on lisättävä entisestään.

Kanit tarvitsevat vähintään 3m x 2m x 1m tilan käyttöönsä ympäri vuorokauden.

Mitä kani syö?

Kanin ruokavaliosta 85% tulisi olla korkealaatuista heinää - ja sitä tulee olle saatavilla koko ajan. Heinän syönti pitää kanin suoliston toiminnassa ja kuluttaa kanin jatkuvasti kasvavia hampaita. Ilman jatkuvaa heinän saantia kani voi helposti saada esimerkiksi suolilaman tai hammasongelmia, jotka voivat pahimmillaan olla jopa fataaleja. Heinässä ei siis tule säästellä, kun puhutaan kanin hyvinvoinnista, vaan sen tulee olla prioriteetti numero yksi.

10% kanin ruokavaliosta tulisi koostua kaneille sopivista vihreistä eli yrteistä, luonnonkasveista ja salaateista. Kannattaa muistaa, että monet kaneille sopivat luonnonkasvit on helppoa sekoittaa kanille myrkyllisiin kasveihin, joten ennen kuin menet itse keräämään kanille luonnon antimia, varmista, että tunnistat varmasti kasvit toisistaan. Täältä löydät listan kaneille sopivista vihreistä.

Vain 5% kanin ruokavaliosta tulisi koostua pelleteistä. Monet eläinkaupat virheellisesti ohjeistavat, että pellettiä voi olla koko ajan tarjolla. Todellisuudessa tällainen pelletin liika syöttäminen voi kuitenkin johtaa moniin ongelmiin kuten kanin ylipainoon ja elintärkeän heinän liian vähäiseen kulutukseen. Täältä löydät suosittelemamme pelletit.

Huom! Kaikki muutokset pellettien ja vihreiden ruokinnassa tulisi aina tehdä asteittain, jotta kanin maha ehtii tottua uuteen ruokaan.

Kani tarvitsee kaneihin erikoistuneen eläinlääkärin.

Kaniosaava eläinlääkäri

Eläinlääketieteen perusopinnot eivät ole riittävän kattavat kanien hoidon osalta, jotta jokainen eläinlääkäri osaisi asianmukaisesti hoitaa kaneja. Kanit ovat hyvin vaativia eläimiä niin fysiikaltaan kuin käyttäytymiseltään ja siksi lajiin perehtymättömät eläinlääkärit voivatkin helposti väärinymmärtää isokorvaisia ystäviämme. Lukuisat eläinklinikat kuitenkin sanovat hoitavansa kaneja, vaikka heillä ei olisi näihin erikoistunutta henkilökuntaa. Siksi onkin erittäin tärkeää olla tarkkana, minne kaninsa vie hoitoon. Kaikki kanit tulisi rokottaa kerran vuodessa, käyttää perustarkastuksessa kaniosaavalla eläinlääkärillä noin 6-12 kuukauden välein sekä leikkauttaa kaniosaavalla eläinlääkärillä.

Pääkaupunkiseudulla eksoottisia/kaniosaavia eläinlääkäreitä ovat esimerkiksi Eläinlääkäriasema Valjakko:n Jenni Ranki (Vantaa), Tammiston Evidensian Johanna Mäkitaipale ja Delphine Laniesse (Vantaa), Eläinlääkäriasema Arkki:n Heidi Hermiö (Espoo) sekä Yliopistollisen eläinsairaalan Marcus Candido (Helsinki).  

Lajitoverin seura

Kanit ovat yhdyskuntaeläimiä ja tutkimusten mukaan kanille lajitoverin seura onkin yhtä tärkeää kuin ruoan saanti. Se ei siis ole mukava bonus, vaan perustarpeisiin kuuluva hyvinvointivaatimus. Kanit ovat kuitenkin tarkkoja reviiristään, eivätkä luota heille tuntemattomiin kaneihin, joten kanien yhdistäminen (eng. bonding) tulee tehdä huolella.

Millaisia virikkeitä kani tarvitsee?

Kanille on tärkeää saada kaivaa, nakerrella ja piiloutua silloin, kun se kokee tarvetta tehdä niin. Kaneilla tulisi siis olla saatavilla ympäri vuorokauden ainakin seuraavat asiat:

  1. Kaneille tarkoitettuja, nakerreltavia leluja, esim. pajuleluja tai omenapuun oksia
  2. Heinä toimii kanille myös virikkeenä. Heinää tuleekin olla kanin saatavilla aina.
  3. Piilopaikkoja kuten tunneleita ja mökkejä
  4. Tasoja, joiden päälle kani voi turvallisesti hypätä
  5. Kaivuulaatikko
  6. Pehmeitä mattoja, jotta juoksentelu ja hyppiminen eivät vauroita kaneja.
Jokainen kani tarvitsee lajitoverin.
some

Seuraa Kaniopasta Instragramissa